הברכיים כואבות?
מתקשים לטייל, ללכת למכולת או אפילו לרדת במדרגות?
מרגישים כאבים גם בישיבה ואפילו בשכיבה?
ניתוח החלפת ברך מלאה או חלקית הוא ניתוח בעל אחוזי הצלחה גבוהים יחסית ותקופת החלמה סבירה.
בניתוח זה נחליף את החלק הפגום במפרק מלאכותי, כך שתוכלו לחזור ולבצע את כל הפעולות שהייתם רגילים לבצע בעבר, ללא כאבים וללא הגבלות.
נשמח נעמוד לשירותכם ולקבוע פגישת ייעוץ ותיאום סוג הניתוח.
החלפת ברך מלאה
ניתוח החלפת ברך מלאה מתבצעת כאשר שניים או יותר משלושת מדורי (תאים) הברך פגומים. הבעיה נוצרת כתוצאה משחיקה של הסחוסים המצפים את עצמות המפרק, הגורמת לחיכוך העצמות. חיכוך זה עלול לגרום לדלקת מקומית, לכאבים עזים ולירידה באיכות החיים. בניתוח החלפת ברך מלאה מוחלפים חלקי הסחוס והעצם הפגועים בשתלים מיוחדים.
האם יש סיכונים בביצוע ניתוח החלפת מפרק ברך?
ניתוח החלפת מפרק הברך הוא טיפול יעיל ומוצלח, אך לבחירת המטופלים הנכונה והכנה מתאימה של המטופלים יש חשיבות מירבית. השיקולים בבחירה בניתוח החלפת מפרקים צריכים להילקח לאחר שטיפול שמרני לא נשא פרי. יש להסביר לחולה את מהלך הניתוח, את ההכנה הדרושה מצידו לפני הניתוח, ואת תקופת ההחלמה שלאחר הניתוח הכוללת שיקום ביתי או מוסדי. ההעדפה היא שהשיקום יהיה במסגרת ביתית, בסביבתו הטבעית של המטופל. במידה וקיימים קשיים, יש מקום לשיקום מוסדי לאחר התייעצות עם העובדת הסוציאלית.
מהם סיכויי ההצלחה?
החלפת ברך היא פרוצדורה נפוצה וידועה בעולם הרפואי, המוכחת ומוצלחת. אולם, למרות ההתקדמויות והחידושים המתמשכים בתחום ניתוחי האורתופדיה, עדיין ישנן שאלות רלוונטיות ביותר שלהן אין תשובות מספקות וחד משמעיות.
לדוגמא, גודל הגישה הניתוחית, סוגי החומרים השימושיים והמאפיינים הפיזיים שלהם (כמו משטחי החיכוך), השימוש במוצרים חדשניים כמו פוליאתילן נע, והיכולת להתאים את המשתל למטופל , למשל כזה עם יכולת כיפוף עמוקה או כזה שמותאם למין המנותח, מה שמאפשר גם שיקום מוצלח יותר.
עם זאת, לא ניתן להתעלם מהעובדה ששיעור ההצלחה בניתוח החלפת מפרק ברך הוא גבוה באופן כללי. רוב החולים חווים הקלה משמעותית בסימני הכאב ושיפור ביכולתם התפקודית כבר בתקופה ניכרת לאחר הניתוח. במקרים רבים, החולים מתחזקים וחוזרים לפעילותם היומיומית בתוך חודשים ספורים.
לאור כל זאת, חשוב להדגיש כי ניתוח זה אינו מתאים לכל אדם ולכל מצב רפואי. חשיבות רבה צריכה להינתן לבחינת הטיפול המתאים לכל מטופל.כמו כן, יש לזכור כי הברך המושתלת, למרות שמאפשרת שיפור תפקודי והקלה בסימני הכאב, איננה חלופה מושלמת לברך המקורית. במקרים מסוימים, יתכן והתוצאות והחוויות לא תהיינה זהות בין מטופל מבוגר למטופל צעיר בשנות העשרים לחייו.
לסיכום, ניתוח החלפת מפרק ברך היא אופציה מקצועית ויעילה שיכולה לספק הקלה משמעותית בסימני הכאב ושיפור ניכר ברמת התפקודיות. עם זאת, יש לקחת בחשבון שעל כל חולה להתייעץ עם אורטופד מומחה ברכיים ולהעריך את כל האפשרויות והסיכונים לפני קבלת החלטה.
ניתוח החלפת חצי מפרק ברך
אפשרות ניתוחית זו היא אפשרות קלה יותר, במצבים שבהם השינויים השחיקתיים פוגעים רק במדור אחד (צד אחד) של הברך, בצד הפנימי או החיצוני של הברך.
ד”ר כרדוש מבצע ניתוח משקם המשמר חלק ניכר מהברך המקורית של החולה. כך התפקוד הרצועתי של הברך נשמר, וכל מהלך ההחלמה והשיקום קלים יותר, עם סיכויי הצלחה והסתגלות טובים יותר, ותחושה טבעית יותר בברך.
בחולים הסובלים מפגיעה שחיקתית קשה יותר, ניתוח זה כאמור אינו מתאים והניתוח המומלץ הוא החלפת ברך שלמה. כמו כן, יש לקחת בחשבון שבטווח הארוך ייתכן ויצטרך המטופל לעבור בכל זאת ניתוח נוסף, במידה והמדורים הבריאים של הברך ייפגעו אף הם.
ההחלטה הסופית של המנתח אם לבצע החלפת ברך חלקית או שלמה מתבצעת בעת הניתוח עצמו. כאשר המנתח רואה את מידת השחיקה בכל מרכיבי הברך.
מתי מגיע הזמן לביצוע ניתוח החלפת ברך חלקי?
תקינות מפרק הברך הינה קריטית עבור ביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו הליכה, ריצה, עליה או ירידה במדרגות, התיישבות או קימה, ובעצם כל פעולה שמצריכה כיפוף של הברך, אפילו כיפוף קל. לעתים, אפילו עמידה יכולה להיות קשה כשהכאב בברך בלתי נסבל.
מפרק הברך הוא מהגדולים במפרקים הסינובילים בגוף, והוא מורכב משלוש עצמות בשלושת חלקי הברך – עצם הירך (העליון), עצם השוק (התחתון), ועצם הפיקה. שלושת החלקים מצופים בסחוס, המאפשר תנועה חלקה של עצמות הברך, וביניהן נמצא המיניסקוס, המאפשר שליטה על תנועת הברך. את מפרק הברך כולו מייצבות רצועות פנימיות וחיצוניות.
כאשר הסחוס ניזוק או מתנוון, החיכוך בין חלקי העצם עלול ליצור דלקת מקומית והגבלה בתנועה. זוהי בעצם הדלקת השכיחה ביותר (Osteoarthritis), והיא נפוצה בעיקר אצל מבוגרים מעל גיל 60.
ההחלטה לבצע את הניתוח היא אישית עבור כל אחד ואחת. הגורמים להחלטה יכולים להיות רמת הכאב, ירידה באיכות החיים, הידרדרות מתמשכת של הבעיה, כאבים גם בשכיבה ובשינה, הפסקת פעילויות שעד לא מזמן היו חלק מתרבות הפנאי של המטופל/ת, הגברת מינון תרופות, קושי בביצוע פעולות פשוטות. בנוסף, כאשר הטיפול השמרני אינו מועיל יותר (כמו פיזיותרפיה, תזונה ותוספי מזון, זריקות ומשככי כאבים, פעילות גופנית וטיפולים נוספים), זה הזמן לשקול התערבות ניתוחית.
באילו שתלים משתמשים?
בניתוחים אנו משתמשים בשתלים של החברות המובילות בתחום: זימר וסטרייקר.
השתל המיועד להחלפת ברך הוא אחד החדישים והמתקדמים הקיימים היום, והוא בעל תנועתיות מירבית. לשתל שלושה חלקים – משטח מתכתי לעצם הירך (קובלט-כרום), משטח מתכתי לעצם השוק (קובלט כרום), ולוחית פלסטיק קשיח (פוליאתילן). החומרים החזקים ממנו עשוי השתל, הגמישות בתנועה והעיצוב הייחודי, מאפשרים למנותח חופש ותנועה יציבה וחלקה.
שלבים בניתוח החלפת ברך חלקית או מלאה
• פגישת ייעוץ עם הרופא המנתח. החלטה לגבי ביצוע הניתוח וקבלת כל המידע הדרוש
• פגישת טרום-ניתוח עם הרופא המרדים ורופא מצוות המנתחים
• הדרכה קבוצתית ע"י אחות, עובדת סוציאלית ופיזיותרפיסטית
• יום הניתוח (כ-2-3 ימי אשפוז עד לשחרור)
• ביקורת ראשונה (כשבועיים לאחר הניתוח)
• ביקורת שניה (כשלושה חודשים לאחר הניתוח)