ירכיים, ברכיים, הרגליים התחתונות, שוקיים וכפות הרגליים, אלו האזורים הכואבים עבור אנשים רבים, כאשר הכאב יכול להיות כוללני וברוב אזורי הרגליים או כמובן ממוקד לאזור מסוים אחד בלבד בכל פעם. כאבים ברגליים מגיעים לעיתים לאחר מאמץ או סוג/היקף פעילות לא שגרתי ולעיתים הכאבים מופיעים "משום מקום". מרבית הכאבים באזורי הרגליים נוסעים משחיקה טבעית, שימוש יתר, פציעות מכאניות או מחלות המשפיעות על המפרקים ו/או על רקמות רכות ברגליים.
מדוע נוצרים כאבים ברגליים?
למעשה, התשובה לשאלה זו היא עולם ומלואו של אפשרויות, תסמינים וכמובן גורמים לכאבים, כאשר הטווח רחב מאוד וכולל החל מהתכווצויות שרירים וכאבים פשוטים יחסית לטיפול ועד כאבי שחיקת סחוסים ופגיעה במפרק אשר הינם חזקים מאוד וממש פוגעים באיכות החיים ביכולות התנועה של הרגליים.
כאבי רגליים יכולים כאמור לבוא לידי ביטוי במגוון אזורים ומיקומים ברגליים, הם יכולים להיות חדים, עמומים, חזקים או חלשים, עם תחושות של שריפה ודלקתיות או עם כאב פנימי עמוק יותר, כאבים פתאומיים וחדים או מתמשכים, וכיוצא באלו. כאבים ברגליים יכולים להחמיר או להירגע לפי מידת הפעילות או המנוחה, לעיתים יש תסמינים היקפיים נוספים. מכאן, שאין סוג אחד של כאבי רגליים ואין מקור אחד למכלול הכאבים שאנשים חשים.
הסיבות להיווצרות מצבי כאבים ברגליים הם כפי שכבר חזרנו והדגשנו רבות ומגוונות, כאשר יש סיבות רפואיות כתוצאה ממחלות שונות, סיבות של שחיקה מכאנית וסיבות של טראומה, עם שילובים אפשריים שונים בין המצבים. דוגמאות לסיבות נפוצות של כאבים ברגליים הן למשל:
- שחיקת סחוס במפרקי הירך או הברך. פגיעה מכאנית שיכולה להיות משחיקה טבעית לאורך השנים וגם ממחלות של דלקות פרקים. פגיעה המובילה לכאבים מהותיים מאוד, עד כדי פגיעה קריטית בתפקוד ללא ניתוח החלפת מפרק.
- מחלת כלי דם היקפית – כאשר יש פגיעה בזרימת הדם לאזורי הרגליים, מה שפוגע ברקמות השונות ויוצר כאבים ופגיעה בתנועתיות.
- קרישי דם ומקרים של פקקת ורידים ברגליים.
- נוירופתיה – פגיעה עצבית הפוגעת לא אחת באזורים פריפריאליים, יכולה לגרום לנימול ואובדן תחושה ברגליים וגם לכאבים שונים.
- פגיעות בעמוד השדרה היוצרות כאבים המוקרנים לרגליים.
- שברי מאמץ – סדקים זעירים בעצמות הרגליים, כתוצאה ממאמץ ממושך שעצמות ורקמות הרגליים לא "עומדות" בו.
- דלקות מפרקים או דלקתיות ברקמות הרכות של הרגליים – שרירים, גידים, רצועות.
באופן הגיוני ומובן לגמרי, עבור כל סוג של כאב רגליים וכל מקור וסוג של כאבים אלו, קיימות אפשרויות טיפוליות רלוונטיות ושונות, כאשר האבחון המדויק הוא קריטי וההתאמה האישית של הטיפול חשובה מאוד. אדם אחד יזדקק לניתוח החלפת מפרק ירך או ברך ואילו אדם אחר יזדקק לפתרונות אורתופדיים חיצוניים אחרים או, טיפול תרופתי או שינוי באורחות החיים.
חשוב להבין כי הרגליים הם שילוב של כמה דברים, מה שגורם לכך שכאבים ברגליים הם מהנפוצים ביותר, כמעט בכל גיל אך בעיקר בגילאים מבוגרים. ראשית הרגליים הן איברים גדולים מאוד בגוף האדם, כמחצית מגופנו מורכב מהרגליים, לכן פציעות וכאבים במרכיב כה משמעותי בגוף הם הגיוניים וכמעט מתבקשים מעת לעת. שנית, הרגליים נמצאות בשימוש מסיבי ומגוון מאוד לאורך שנות חיינו והן סופגות המון זעזועים וגם פגיעות, מה שמקדם מצבים של שחיקה מכאנית, היווצרות פגיעות תפקודיות ורפואיות וכיוצא באלו. ושלישית, הרגליים נמצאות בחלק התחתון של הגוף, כך שככל שעולים בגיל ולצד בעיות בריאותיות נוספות בדר"כ, זרימת הדם ממורד הרגליים במעלה הגוף יכולה להיפגע ולהפוך קשה יותר, מה ששוב ייצור מגוון בעיות ופגיעות ברקמות השונות המרכיבות את רגלינו.
כאבי רגליים כתוצאה משחיקת מפרקים
אחת הסיבות הנפוצות ביותר להתפתחות כאבים ברגליים היא שחיקת סחוס, תופעה אשר בעצמה נובעת מגורמים שונים ושלל סוגים של דלקות פרקים וסוגי שחיקה של הסחוס ומערכות המפרקים ברגליים – מפרקי הירך והברכיים. רוב מוחלט לש האנשים מעל גילאי 65 יחווה מידה כזו או אחרת של שחיקת סחוס במפרקי הרגליים, בגלל דלקות מפרקים או גורמים אחרים כמו מחלות, דלקתיות כרונית, שבר, טראומה וכדומה.
כאבי רגליים אלו, בעוד שיש להם כל מיני אפשרויות טיפול והקלה על התסמינים, במקרים רבים מאוד מקבלים את המענה הטוב, המקיף והספציפי ביותר דרך ניתוחים מתקדמים להחלפת המפרק השחוק עצמו, במפרק מלאכותי משוכלל ובהליך כירורגי מדויק וייחודי. מדע הרפואה היום, בהקשר לניתוח החלפת מפרקים, מאוד מתקדם, משוכלל וחכם, בשילוב עם מומחה לברכיים ניתן להשיג תוצאות מצוינות בניתוחים אלו, אם החזרת המפרק לתפקוד איכותי, צמצום מהותי של כאבים ושיפור ניכר באיכות חייהם של המנותחים.