הפעם, נסביר אודות הבדיקות המקדימות שיש לבצע לפני ניתוח החלפת מפרק ירך או ברך, בדיקות המיועדות לוודא שאכן הניתוח הוא הפתרון הנכון והאפקטיבי ביותר וכמו כן למטרות בטיחות רפואית, הכנת הניתוח ושאר אלמנטים רפואיים שחייבים להיות מתוכננים, מסודרים ומדויקים.
בדיקות כדי לוודא שאכן צריך להחליף מפרק
עוד לפני הבדיקות המקדימות לפני ביצוע של ניתוח החלפת מפרק, יש כמובן לוודא כי אכן צריך להחליף את המפרק וכי זהו הפתרון הרפואי המתאים ביותר למצב. ניתוחי החלפת מפרקים מציגים תוצאות מצוינות ושיפור ניכר לאיכות חיי המטופלים, אך אלו בכל זאת הליכים פולשניים מורכבים ובהחלט לא נטולי סיכונים, לכן בעולם הרפואה, ניתוחים אלו נחשבים האפשרות האחרונה לאחר הליכים טיפוליים שמרניים שנוסו ולא הביאו לתוצאות הרצויות. הבדיקות המקדימות לאבחון ולקביעה כי אכן יש צורך בניתוח החלפת מפרק הן למשל:
- בדיקה גופנית מלאה, בדגש על המפרק הפגוע כמובן, ע"י הרופא הכירורג המטפל.
- ביצוע צילומי רנטגן ולעיתים גם CT לבירור פנימי של מצב המפרק:
- מפרק ברך: ברך AP בעמידה, ברך LATERAL.
- מפרק ירך: ירך AP בעמידה, ירך AXIAL
- בדיקה ואישור ביצוע ניתוח מקרדיולוג הבוחן את יכולתו של הלב לעמוד בניתוח – לבעלי מחלות רקע לבביות.
- מטופלים עם מחלות רקע ריאתיות צריכים אישור ניתוח מרופא ריאות.
- מטופלים עם בעיות בתפקוד הכליות צריכים אישור ניתוח מנפרולוג מומחה.
בדיקות כדי לוודא שהמטופל עומד בתנאים להיכנס לניתוח
לאחר שגובשה עמדה רפואית סופית כי אכן הדרך הטיפולית הנכונה היא ניתוח להחלפת מפרק, יש לבצע סדרת בדיקות מקדימות המיועדות לוודא שהמטופל עומד בתנאים הרפואיים כדי לעבור את הניתוח המתוכנן. בדיקות אלו ירוכזו במכתב רפואי מסכם מטעם הרופא המטפל המלווה את המקרה, כולל פירוט של מחלות רקע וניתוחי עבר. כמו כן חובה לספק מכתב הפנייה לניתוח מהרופא המנתח. מידע שיש לספק מהרופא המטפל, במכתב מסכם לקראת הניתוח:
- פירוט מחלות רקע קיימות.
- תרופות שהמטופל נוטל בקביעות.
- ניתוחים שהמטופל עבר.
- רגישויות לתרופות או חומרים.
הבדיקות המקדימות לקראת הניתוח כוללות:
*לרכז ולהביא הכל מסודר למנתח!
- בדיקות דם:
- ספירת דם, שקיעת דם, CRP
- HbA1C
- כימיה כללית – כולל תפקודי כבד וכליות
- תפקודי קרישה
- בדיקות בלוטת תריס – T4, T3, TSH.
- בדיקות שתן, כללית ולתרבית.
- בדיקת משטח אף לנשאות של MRSA.
- צילום חזה.
- בדיקת א.ק.ג.
- צילומי עמוד שדרה מותני – LAT + AP.
- צילומים של המפרק המיועד להחלפה בניתוח – כמפורט בבדיקות האבחון לקראת הניתוח.
- בדיקת רופא מרדים לאישור סופי של ביצוע הניתוח.
כמו כן, כפי שיוסבר בפירוט ולעומק על ידי הרפא המנתח לפני ניתוח החלפת מפרק ברך, יש להפסיק נטילת מדללי דם כ-10 ימים לפני תאריך הניתוח המתוכנן. מועמדים לניתוח המטופלים עם בעיות קרדיולוגיות, מקבלים הוראות לגבי הפסקת נטילת מדללי דם רק מרופא קרדיולוג.
בהחלט מדובר על היקף בדיקות מקדימות לא מבוטל כלל, אך שוב, מדובר על הליך פולשני וניתוח מורכב, לכן חשוב מאוד להיות זהירים, מודעים למכלול המצב הבריאותי ולהגיע לניתוח מוכנים ועם תכנון מקדים אופטימאלי. כל אלו ישפרו את הבטיחות, ישפרו את סיכויי ההצלחה של הניתוח וכמובן בראש ובראשונה יספקו אינדיקציה האם אכן יש צורך לעבור את ההליך של ניתוח החלפת מפרק.